8 november 2024

Zorgelijke ontwikkelingen rond LHBTIQ+

 

Er zijn een aantal ontwikkelingen rond LHBTIQ+ die nopen tot terughoudendheid op dit vlak. Zo loopt er op dit moment een onderzoek naar aanpak van mensen met genderdysforie en ligt er een wetsvoorstel strafbaarstelling conversiehandelingen.

Reden waarom de SGP-fractie in de commissie Samenleving bij de behandeling van de programmabegroting 2025-2028 onderstaande vragen heeft gesteld.

 A De afgelopen decennia is de genderideologie en het woke denken vergaand doorgevoerd in (inter)nationale wetgeving, beleid en onderwijs. Hierdoor heeft het ook een dwingend en ideologisch karakter gekregen. We zien dat dit ook zijn uitwerking heeft op jongeren. De afgelopen jaren heeft er een explosie plaatsgevonden van het aantal kinderen en jongeren, vooral meisjes, dat zich gemeld heeft bij een genderkliniek voor behandeling met puberteitsremmers (onvruchtbaarheid, zwakkere botten, beïnvloeding ontwikkeling van de hersenen) , hormonen (hoger risico op hartaanvallen, beroertes, depressies) en operaties (levenslang gebruik van hormonen) met alle onomkeerbare gevolgen van dien (De zogenaamde Dutch Protocol aanpak). In de 2e Kamer (motie SGP en NSC) zijn hierover ook ernstige zorgen geuit en loopt er nu in opdracht van de minister een onderzoek naar de zogenaamde Dutch protocol aanpak. Er komen steeds meer verhalen naar boven komen van spijtoptanten, omdat de voorgestelde verwachtingen zwaar tegenvallen en in veel landen zijn ze al op deze behandeling teruggekomen.

Wij denken dat het doel dat dit college heeft gesteld om het aantal jongeren dat eerlijk tegen iedereen op school kan vertellen dat hij LHBTIQ+ is te verhogen (van huidig percentage 13% naar minimaal 23% (landelijk gemiddelde)) juist ertoe zal bijdragen dat kinderen en jongeren eerder in transitie zullen gaan. De SGP-fractie vindt daarom dat dit plan van tafel moet of op zijn minst in de ijskast dient te belanden.

 B Daarnaast heeft de 2e kamer het wetsvoorstel Strafbaarstelling conversiehandelingen op de agenda ter bespreking staan. Ook dit wetsvoorstel is sterk ideologisch van aard is. Alles mag als het maar als doel heeft acceptatie van seksuele en genderdiversiteit en dit op straffe van een jaar gevangenisstraf of een geldboete van € 22.500. Dit kan zo maar voor docenten, psychologen, leden van een geloofsgemeenschap of familieleden ingrijpende consequenties kunnen hebben.

Voorzitter wat betekent dit voorstel, als het aangenomen wordt, voor de inhoud van de training van de 50 personen over inclusie en diversiteit? Of zoals in een ingezonden brief in de BB van 23-8 jl. dit werd geformuleerd: Is er ruimte voor andere standpunten/ meningen, etc.? Hoe wordt het gebracht, etc.? En wat is het uiteindelijke doel na afloop van die training? Hoe neutraal kan Stichting Anders-Om dan nog zijn?  Ook hier geldt niet doen of op zijn minst het plan om 50 personen te trainen in de ijskast stoppen.

De beantwoording van de wethouder komt kort gezegd hierop neer dat in 2025 geen initiatieven op dit gebied genomen zullen worden.