7 maart 2022

Werkbezoek woonzorgvoorziening de Lindenhorst

SGP bezoekt Woonzorgvoorziening Lindenhorst

Op 1 maart jl., start van de maand van dementie, heeft een delegatie van het bestuur, de fractie en activiteitencommissie van de SGP een werkbezoek gebracht aan woonzorgvoorziening Lindenhorst in Zevenhuizen. We werden hartelijk ontvangen door Marieke Hendriksen een medewerkster van de King Arthur groep, waar de Lindenhorst onderdeel van uitmaakt. We werden uitgebreid geïnformeerd over de organisatie, de visie op de zorg aan dementerenden en natuurlijk over het reilen en zeilen van de Lindenhorst zelf.

King Arthur, een figuur uit de Keltische legenden, kreeg ooit als huwelijkscadeau een ronde tafel met plaats voor twaalf ridders, waarbij niemand aan het hoofd zat en daarmee dus iedereen gelijk was en iedereen gehoord werd. Zo werkt ook de King Arthur groep, de organisatie achter de Lindenhorst. Als er een voorstel ligt, praten alle medewerkers mee en mag een voorstel niet worden bekritiseerd, maar dient dit altijd met een verbetervoorstel te worden overtroefd.

De visie op de zorg voor dementerende mensen is, dat men een bijdrage wil leveren een waardig leven te kunnen leiden en dat men een veilig thuis wil bieden. Een van de vijf leidende principes is: ‘De mens zien’, dit wil zeggen dat men de aandacht richt op wat mensen wel kunnen en niet primair op wat mensen niet kunnen. Hierbij wordt een beroep gedaan op het geheugen, waarbij het verleden heel belangrijk is.

Sinds de start van de Lindenhorst, juli 2021, wonen er nu 15 mensen. Er is plaats voor 28 inwoners. Men kan voor een plaats in aanmerking komen bij een indicatie 4 of 5. De Lindenhorst kent vier verschillende huiskamers: een woonkamer, een bieb, een hobbyruimte en een ontvangstruimte. Alle ruimtes zijn gezellig ingericht met meubels die een vertrouwde en warme sfeer oproepen. De ligging van de Lindenhorst biedt de mogelijkheid om veel buiten te zijn en om veel te bewegen. Ook de tuin speelt een belangrijke rol voor het welzijn van de bewoners.

Als SGP zijn wij onder de indruk van de betrokkenheid van het personeel en de vrijwilligers die zich inzetten voor onze dementerende medemensen. Na een uitgebreide rondleiding namen we afscheid. Als dank voor de rondleiding en toelichting hebben wij wat lekkers voor iedereen achtergelaten. De SGP brengt geregeld werkbezoeken aan organisaties en bedrijven die actief zijn in onze gemeente.