9 november 2017

Werkbezoek Museum Spakenburg

SGP bezoekt Museum Spakenburg

De SGP-fractie en enkele (bestuurs)leden brachten vorige week vrijdag een bezoek aan Museum Spakenburg, gelegen aan de Oude Schans 47-63.
Directeur Arie ter Beek vertelde de aanwezigen over verleden, heden, maar ook over de wensen voor de toekomst van dit mooie museum. Ook werd er gesproken met de bestuursleden Kees de Jong en Thijmen Koelewijn en met Adriaantje de Jong, conservator van het museum.
Het museumcomplex is gegroepeerd in een aantal panden rond de zogenaamde Watersteeg. De totale oppervlakte van de gebouwen bedraagt 850 m2. De buitenruimte is ongeveer 600 m2 groot, Kortom, een openluchtmuseum in het klein.
Het museum is in 1986 geopend onder de naam Museum 't Vurhuus. In de jaren daarna is het museum uitgebreid met de historische vishangen in de Watersteeg (1991). Vijf jaar later is de historische bebouwing aan de Watersteeg herbouwd waardoor het museum in een keer bijna in oppervlak verviervoudigde. Tot slot is in 2008 het museum uitgebreid met een eigentijdse entree in een museumcafé en een informatiepunt over de Grebbelinie. In datzelfde jaar is het hele museum heringericht. Tegelijkertijd is de Watersteeg in zijn geheel bij het museum getrokken.

Het museum werkt met diverse thema's. De combinatie van een prachtige collectie en het gebruik van audiovisuele middelen maken een bezoek aan het Museum Spakenburg tot een verrassende beleving. Traditie en vernieuwing gaan hand in hand. Zowel typerende industriële bedrijvigheid als voetbal hebben hun plek in het museum.  
Tijdens de rondgang door het museum vertelde Adriaantje de Jong uitvoerig over de aanwezig klederdracht en de herkomst van de stoffen en Arie ter Beek had enkele anekdotes over de museumstukken die het museum in huis heeft. Ook werden de nodige vragen beantwoord. Uiteraard werd een kijkje genomen bij de tijdelijke tentoonstelling 'Hoe Hollands is mijn klederdracht?' waar de vondsten van Wimpje en Hendrikje tijdens hun ontdekkingsreis langs de voormalige Zuiderzee te zien zijn.
Aan het eind gekomen van de rondgang was de SGP-fractie onder de indruk van het reilen en zeilen van dit museum en kan teruggekeken worden op een geslaagd bezoek.