28 februari 2022

Werkbezoek aan de bieb

SGP brengt werkbezoek aan bieb

De SGP heeft in de afgelopen jaren diverse bedrijven en instellingen bezocht. Recent heeft een delegatie van de SGP een werkbezoek gebracht aan de bibliotheek. Dit bezoek was vorig jaar al gepland, alleen kon deze door de coronacrisis geen doorgang vinden. Na een hartelijk ontvangst door Ria van Schooten, teamleider bibliotheek Baarn en Bunschoten, en Joris Haanstra, manager publieksdienstverlening, volgde een goed gesprek waarbij ook de nodige vragen werden gesteld.

Naast de geschiedenis, huidige en toekomstige situatie van de bibliotheek, werd ook uitgebreid stilgestaan bij de vele activiteiten voor jong en oud waar de bibliotheek invulling aan wil geven.  

Zeven jaar geleden verhuisde de Bibliotheek Bunschoten van de Bikkersweg tegenover het gemeentehuis, naar de Blokkenmakerssteeg. “Dit was bedoeld als een tijdelijke behuizing;  op termijn zou de bibliotheek verhuizen naar de Ouwe Sjool. Het proces verliep traag en in het najaar van 2019 was er onzekerheid over het op tijd opleveren van de Ouwe Sjool. Voor de gemeente een reden om op zoek te gaan naar een oplossing of een alternatief. Een alternatief werd gevonden in het hart van het dorp aan de Oude Schans 27-29. Een prachtige plek in het historisch centrum met uitzicht op de Museumhaven. Het voormalige winkelpand kwam begin 2021 vrij. Na een verbouwing tot een moderne bibliotheek vond de officiële opening op 8 september 2021 plaats. Ria gaf aan dat zij en haar medewerkers zeer verheugd zijn met deze locatie. De locatie  biedt veel mogelijkheden om de bibliotheek in te richten voor de vele activiteiten die er plaatsvinden”, aldus SGP-lijstrekker Jan-Bert Heinen.

Ontmoetingsplek

Naast de kerntaak - boeken kunnen lenen en lezen (naast boeken is er ook een grote collectie met tijdschriften en kranten) - is er een goede ontmoetingsplek gecreëerd waar – met partners - talrijke activiteiten – worden georganiseerd. “De Bibliotheek Bunschoten wil graag een maatschappelijke instelling zijn waar het goed toeven is, kennis en informatie kan worden opgehaald en ontmoeting en verbinding kernwoorden zijn in haar bedrijfsvoering zodat elke inwoner van Bunschoten iets van zijn of haar gading vindt in de bibliotheek.

Denk daarbij aan diverse (jeugd)activiteiten, lezingen en meer! Ook DigiTaalhuis Bunschoten, met activiteiten als het Taalcafé, spreekuur en digitale cursussen zit in de Bibliotheek Bunschoten. Daarnaast voorleesfeestjes, cursussen Klik & Tik en lezingenavonden. Daarnaast zijn er diverse faciliteiten zoals,(individuele) werk-/studieplekken, print- en/of kopieerfaciliteiten ,WiFi  ,leestafel  ,(oefen)computers.” “Wanneer je vragen op het gebied van computers, tablets, smartphones of internet hebt? Dan kun je elke woensdag terecht bij het Digitaal Hulpplein in de Bibliotheek Bunschoten op afspraak voor gratis hulp en advies.”

De bibliotheek is ook actief op veel scholen in Bunschoten. Met de bibliotheek op school slaan onderwijs, bibliotheek en gemeente de handen ineen en komt er dagelijks aandacht voor leesplezier en mediawijsheid op school en thuis. De bibliotheek op school wil kinderen en jongeren stimuleren om meer te lezen en ze leren om beter en verstandiger om te gaan met internet, sociale media en games. De bibliotheek helpt op basisscholen en middelbare scholen om deze doelen te bereiken.

Taal

Het wordt (nog steeds) onderschat wat het belang van taal is bij het goed kunnen functioneren in onze veeleisende samenleving. “Taalbegrip, goed begrijpend kunnen lezen wordt terecht gerekend tot een van de basisvaardigheden, naast de digitale geletterdheid. Internet en digitale communicatie met bijvoorbeeld de overheid is niet meer weg te denken uit de samenleving, maar vraagt wel de nodige vaardigheden. De bibliotheek speelt hierop in.” Aansluitend vond er een rondleiding plaats door het complex aan de Oude Schans. “Al met al een zeer waarde(n)vol werkbezoek met dank aan Ria van Schooten en Joris Haanstra.

Mocht u nog niet in de bibliotheek zijn geweest, dan willen wij u van harte uitnodigen om een bezoekje te brengen en kennis te maken met de vele mogelijkheden die deze veelzijdige bibliotheek bied.

Tevens zien wij u graag op 12 maart a.s. tijdens de politieke informatiemarkt in de bibliotheek van 10:00 tot 14:00 uur.”