15 januari 2022

Voor de (d)raad door Bram van Goor deel 2

Voorkomen is beter dan genezen – deel 2’

De laatste maanden van 2021 zijn er verschillende zaken op het gebied van preventie van de grond gekomen.

Het initiatief Spakenburg United dat door Waypoint en de Genadebron is opgestart, het lokaal Preventieakkoord dat is afgesloten met diverse instellingen en bedrijven en het Plan van aanpak tegen Alcohol en Drugs. Allemaal initiatieven op het gebied van preventie waar de SGP achterstaat.

Onze jeugd scoort als het om het gebruik van alcohol en drugs gaat hoger dan het gemiddelde van de regio.

Als we hierbij bedenken wat de gevolgen kunnen zijn die alcohol op jonge leeftijd kan hebben op de ontwikkeling van jongeren, op de relatie met hun directe omgeving en ook maatschappelijk dan is extra inzetten op preventie tegen alcohol hard nodig. Het gebruik van alcohol blijkt ook in veel gevallen de opstap naar het gebruik van drugs te zijn.

Dat er voor preventie jaarlijks € 20.000 extra wordt uitgetrokken heeft de SGP van harte ondersteund. Helaas is reclame voor drank langs de openbare weg op de reclamedisplays en in de bushokje nog steeds mogelijk. De SGP vindt dat dit haaks staat op dit preventiebeleid. Enerzijds veel geld investeren in preventie en anderzijds door reclame dit beleid laten ondermijnen. De SGP verzet zich tegen dit tegenstrijdige beleid om preventie maximaal tot zijn recht te laten komen.

Een ander onderwerp betreft de regionale inkoop van Jeugdzorg.

De kosten hiervan stijgen ook in onze gemeente de pan uit. Van €4M in 2017 naar € 6,7M (voorlopige inschatting) in 2021. Een belangrijke oorzaak van deze forse toename is dat steeds meer jeugdigen hulp blijken nodig te hebben. Specialistische jeugdhulp is duur. Ook minder complexe zorg kost veel als daar veel jeugdigen gebruik van moeten maken. De SGP heeft zich altijd op het standpunt gezet dat niemand “buiten de boot mag vallen”, maar ook dat de kosten(ontwikkeling) onder controle moet komen. Dus is investeren in het voorkomen van (v)echtscheidingen, in gezond opgroeien van onze jeugd, in bewegen, in het terugdringen van slechte thuissituaties, etc. super belangrijk.

Inmiddels wordt er ook gewerkt aan een andere manier van inkopen van zorg om meer grip te krijgen op de kosten. Het idee is om m.i.v. 2023 drie hoofdaannemers te contracteren (nu meer dan 400 individuele zorgaanbieders) tegen een vast totaal budget. Dit leidt binnen het zorglandschap tot de nodige onrust. Begrijpelijk. Kosten onder controle ja, met behoud van kwalitatief goed lokaal zorgaanbod. Dus, vinger aan de pols houden.

Kortom. Twee voorbeelden van actuele politieke zaken die beide onderstrepen hoe belangrijk preventie is. Preventie voorkomt niet alleen veel ellende voor betrokkenen, maar draagt ook bij aan het verminderen van de maatschappelijke impact en kosten. Preventie is en blijft een speerpunt voor de SGP. Hopelijk deelt u deze visie.

Bram van Goor

SGP-Bunschoten