7 maart 2014

"Toekomst van de zorg raakt ons allemaal!"

De regering wil het stelsel van de zorg herzien. Daar heeft ze drie redenen voor. Allereerst omdat het huidige zorgstelsel onbetaalbaar is geworden. In de tweede plaats om de kwaliteit van zorg en ondersteuning te verbeteren (mensen willen zelf bepalen hoe zij hun leven, ondanks hun beperkingen, zo gewoon en zelfstandig mogelijk inrichten). En daarnaast vindt de regering dat de zorg te veel in handen is gekomen van professionals (de mogelijkheden van mensen zelf en hun sociale omgeving is daardoor meer op de achtergrond gekomen).

De toekomst van de zorg is voor de SGP zeer belangrijk. We willen ons in ons beleid laten leiden door het Woord van God. In Hebr. 13:16 staat “En vergeet de weldadigheid en de mededeelzaamheid niet; want aan zodanige offeranden heeft God een welbehagen”. Hiervoor is nodig een samenleving, waarin het nemen van eigen verantwoordelijkheid en de zorg voor elkaar, de gewoonste zaak van de wereld is of wordt.

Om dit te bereiken heeft de SGP een duidelijke visie: naast een gezonde basis is het nodig dat het sociale netwerk wordt versterkt, de samenleving meer betrokken wordt en er een solide vangnet wordt gecreëerd. Wat houdt dit concreet in?

Een gezonde basis wordt gelegd wanneer zoveel mogelijk mensen door middel van werk zelf een inkomen verwerven, door hechte gezinssituaties te bevorderen, door een goede gezondheid na te streven en door te investeren in een breed aanbod aan algemene voorzieningen. Denk hierbij aan  goede informatie en laagdrempelig advies via een zorgloket, een maaltijdservice, een vrijwillige boodschappenhulp, etc.

"De toekomst van de zorg is en blijft een zaak voor ons allemaal"

Het sociale netwerk wordt versterkt door maatwerk te verlenen aan zorgvragers en aan diens mantelzorger (via motie SGP opgenomen in nieuwe WMO), door oog te hebben voor het feit dat er verschillende groepen van mantelzorgers zijn (jonge, middengeneratie en ouderen) en door goede samenwerking tussen professionals en mantelzorgers te bevorderen.

Een betrokken samenleving ontstaat door het verbinden van burgers, die ondersteuning nodig hebben, met particuliere initiatieven van vrijwilligers, kerken en maatschappelijke organisaties. De kerken  hebben als hoofdtaak het verkondigen van het Evangelie van Christus, maar hebben ook een taak om behoeftige mensen te helpen. Deskundigheid ten aanzien van de zorg dient onder vrijwilligers te worden bevorderd door de gemeente.

Voor een solide vangnet is de gemeente verantwoordelijk. Zo dient te worden voorkomen dat mantelzorgers overbelast raken door hen te betrekken bij de bespreking van de aanvraag om zorg en ondersteuning. Het is voor de SGP heel belangrijk dat burgers zelf kunnen kiezen voor een zorgaanbieder die aansluit bij hun godsdienstige, levensbeschouwelijke en culturele wensen. De kans dat ondersteuning succesvoller is wordt daardoor groter. Zo nodig moet de  burger met een persoonsgebonden budget (pgb) zelf een zorgaanbieder kunnen kiezen.

De toekomst van de zorg is en blijft een zaak voor ons allemaal. De SGP zal de veranderingen in de zorg nauwlettend volgen.

 

Bram van Goor

SGP Bunschoten