28 mei 2015

Steun de petitie tegen NIPT

Minister Schippers neemt binnenkort een besluit of de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) aan alle zwangere vrouwen aangeboden wordt. Met deze test wordt vooral het Downsyndroom opgespoord. Diagnose leidt in meer dan 90 procent van de gevallen tot het afbreken van de zwangerschap. Een besluit tot invoering van de NIPT is een sterk signaal naar de samenleving dat het leven van mensen met Downsyndroom lager wordt gewaardeerd dan dat van anderen. Waarom?

Mensen met Downsyndroom hebben altijd deel uitgemaakt van onze samenleving. Routinematige screening tijdens de zwangerschap op Downsyndroom is gebaseerd op negatieve beeldvorming. Het correspondeert niet met de realiteit van leven met Downsyndroom anno 2015. Kinderen met Downsyndroom weg-selecteren past niet in een gezonde samenleving die uitgaat van goede zorg, liefde en inclusie. In Nederland zou niemand zich moeten verdedigen om wie hij is. Mensen met Downsyndroom zijn #Andersnietminder.

Om dit bij de minister en de Tweede Kamer onder de aandacht te brengen, zijn diverse organisaties een petitie gestart. De SGP ondersteunt deze petitie van harte. Half juni zal de petitie aangeboden worden.

Klik hier voor de website waar de petitie getekend kan worden.