2 maart 2013

Na 20 jaar terug

De staat­kundig gereformeerden in Bunschoten gooien het roer om. De SGP doet na bijna twintig jaar afwezigheid weer mee aan de verkiezingen in het vissersdorp. „Twee zetels zou mooi zijn.”

Met nieuw elan richt de plaatselijke SGP zich op het kiezersvolk. Het doel is bij de gemeenteraads­verkiezingen van 2014 een plekje te veroveren in de raad.

De partij deed in 1998 voor het laatst mee aan de plaatselijke verkiezingen. De SGP-aanhang slonk de afgelopen jaren naar twintig leden. „Een paar mensen hielden het kaarsje brandende”, aldus Huig van Barneveld (66), de christelijke gereformeerde voorzitter van het voorlopige SGP-bestuur.

Woensdag presenteert de SGP zich in restaurant/kookstudio De Mandemaaker aan de kiezer. Met een lezing van SGP-raadslid J. Hakvoort uit Urk over gereformeerde politiek anno 2013.

Waarom komt de SGP terug in Bunschoten?

„Het is jammer dat de SGP niet meer is vertegenwoordigd in Bunschoten, terwijl er volop mensen zijn die achter het gereformeerde belijden van de partij staan. Bij de landelijke verkiezingen stemden 887 inwoners op de SGP.”

U bent import. Is dat geen probleem in zo’n dorp?

„We zijn hier al tien jaar geleden komen wonen. Dus ik zie daarin geen enkel bezwaar. Bunschoten is een geweldig dorp, een heerlijk dorp, fijn om te wonen. Bunschoters zijn prettig in de omgang, we zijn hier goed opgevangen.”

Uw verkiezingstoespraak is al begonnen.

Lachend: „Ja ja, ik moet me een beetje voorbereiden op woensdag, hè?”

Bunschoten telt al drie christelijke partijen: CU, CDA en CAP. Wat voegt de SGP toe?

„Wij willen zo dicht mogelijk staan bij wat de Heere van ons vraagt in Zijn Woord. Op het gebied van de zondagsrust bijvoorbeeld. Maar ook bij andere thema’s. Dat is overigens wel een worsteling.”

Bunschoten is een CU-bolwerk. Is er ruimte voor nog een christe­lijke partij?

„Je hoort duidelijk dat mensen zich steeds minder thuisvoelen bij de CU en moeite hebben met de vage ethische standpunten van de landelijke partij. De huidige christelijke partijen zijn gepositioneerd in het midden of links van het midden. De SGP zit duidelijk op rechts. Er is ruimte op rechts.”

Van wie wilt u graag een paar zeteltjes afsnoepen?

„Het zou mooi zijn als we het christelijke karakter van Bunschoten kunnen verstevigen, ten koste van bijvoorbeeld de PVV en VVD. Het is prettiger daar stemmen vandaan te halen dan de andere christelijke partijen in het vaarwater te zitten.”

Op hoeveel zetels rekent u?

„De SGP trekt bij de landelijke verkiezingen bijna 900 stemmen, zo’n 7 procent. Dat is goed voor één tot twee zetels. We krijgen positieve reacties op onze inzet, ook van jongeren. Het aantal leden is inmiddels verdubbeld. Bunschoten is wel een kerkelijk bolwerk, maar geen reformatorisch bolwerk. Dat maakt het lastiger. We kunnen echter alles berekenen, maar we moeten werken in afhankelijkheid van de Heere. De schouders eronder, maar ook biddend bezig zijn.”

Met welke drie speerpunten staat u straks op de zeepkist?

„Wij gaan ons eerst presenteren. Daarna een verkiezingsprogramma ontwikkelen en een lijsttrekker zoeken. In die volgorde. Het is nog een beetje te vroeg om er nu al drie items uit te lichten.”

Wat moet beter in Bunschoten?

„We mogen erg dankbaar zijn voor de verworvenheden die we hier hebben. De SGP hecht zeer aan zondagsrust en zondagsheiliging, hoe moeilijk die ook te handhaven zijn. Er komen namelijk veel invloeden van­buiten op ons af. Bunschoten moet blijven wat het is.”