10 februari 2017
Interview
Interview in de Bunschoter met raadslid Bram van Goor
Hoe bevalt de politiek je?
Politiek is een bijzonder bedrijf. Over alles moet je je een mening vorming en uiteindelijk een beslissing nemen, voor of tegen, een tussenweg is er niet. Het mooie van de politiek is dat het je blik verruimt, je in contact brengt met veel mensen binnen en buiten de gemeentegrenzen en dat het verantwoordelijk werk is. Verantwoordelijk omdat je beslist over zaken die de bewoners raken en omdat voor alles geldt eenmaal het voor God te moeten verantwoorden. Het is al met al mooi werk.
Waarom ben je überhaupt de politiek ingegaan?
In de eerste plaats omdat de gelegenheid zich voordeed. De SGP in Bunschoten was weer terug van weggeweest. Ook vind ik het belangrijk om het SGP gedachtengoed ten goede te laten komen aan de bewoners van de gemeente Bunschoten. Dit laatste gaat dan met name over de visie van de SGP op de mens, de samenleving, de overheid en de Schepper van alle dingen God de Heere.
Wat zijn voor jou de wezenlijke onderwerpen?
Als lid van de commissie Samenleving houd ik me vooral bezig met zaken rond Jeugdzorg, WMO en Werk en inkomen, onderwijs etc. Ik vind het boeiend en inspirerend om mee te mogen werken aan het vorm geven goede regelingen voor onze inwoners. Onlangs hebben we nog lijnen uitgezet om laaggeletterdheid terug te dringen. Omdat we met twee raadsleden neem ik in de regel ook onderwerpen vanuit de commissie Ruimte voor mijn rekening.
SGP-Bunschoten is de verkiezingen ingegaan met de slogan voor een waarde(n)vol Bunschoten. Dat is niet alleen wezenlijk voor de partij, maar ook voor mij als raadslid. Met name de christelijke waarden en normen, want die zijn goed voor iedereen.
Opvallend is dat we landelijk meerdere partijen zien die met dit thema aan de slag gaan. Blijkbaar zijn er meer partijen van doordrongen dat we weer grenzen moeten durven stellen en de moderne waarden ter discussie moeten stellen. Vrijheid kent zijn grenzen. Ongelimiteerde vrijheid (of dat nu van meningsuiting is of van gelijkheid) leidt tot chaos, onverantwoord gedrag en uitsluiting. Zie maar wat er bijvoorbeeld op social media gebeurt; een bepaalde mening of opmerking roept maar zo allerlei vijandschap op. Zie wat het taalgebruik van sommige politici uitwerkt; minachting van en voor de overheid en het gezag. Zie wat zelfbeschikkingsrecht uitwerkt; kinderen met een handicap worden niet of nauwelijks meer geboren (abortus), ouderen tellen niet meer mee (hulp bij zelfdoding).
Ook plaatselijk moeten we de vinger aan de pols houden. Wat me opvalt (nu ik raadslid ben des te meer) is dat we voor alles beleid aan het maken zijn om bepaalde maatschappelijke ontwikkelingen te bestrijden of de gevolgen ervan te beperken. Aan de andere kant zie je ontwikkelingen die deze problemen juist versterken. Aangemoedigd door reclame, lifestyle magazines en de gevierde man of vrouw moeten zijn volgens facebook lopen huwelijken tegen de klippen of zijn of raken we verslaafd aan drank, drugs en seks. Hier ligt naar mijn mening ook een grote verantwoordelijkheid bij de burgers, ouders en grootouders. Bezinning op wie als mens zijn(nl. beelddragers van God, geroepen om te leven tot Zijn eer) en het delen van gemeenschappelijke christelijke waarden zijn zo belangrijk.
De SGP maakt deel uit van de oppositie. Kan de partij daardoor wel wat bereiken?
Jazeker. Ik ben van mening dat iedere partij invloed uitoefent door het simpele feit mee te doen aan het politieke werk. Maar belangrijk is natuurlijk ook of je wat bereikt. De SGP heeft zeker veel zaken (die we in ons verkiezingsprogramma hebben staan) bereikt. We hebben sterk ingezet voor het behoud van werkgelegenheid voor de RWA-medewerkers in de groenvoorziening, is de politiepost op het gemeentehuis er gekomen, hebben we de precariobelasting bij nutsbedrijven weten in te voeren, is er meer aandacht voor het realiseren van een gezonde balanspositie, blijft het pontje op Eemdijk volgens de bestaande dienstregeling doorvaren, zijn de luiercontainers er gekomen, is er volop aandacht geweest voor de huisvesting van arbeidsmigranten en om niet meer te noemen wordt er een fietspad langs de Zevenhuizerstraat gerealiseerd.
De SGP en VVD kunnen het opvallend goed met elkaar vinden. Hoe verklaar je dat?
Allereerst is het goed om op te merken dat beide partijen in de oppositie zitten. Ten tweede denken we over een groot aantal onderwerpen hetzelfde. Met name als het gaat om de taken van de overheid, financieën en veiligheid. Zeg maar de wat “hardere” dossiers.
Als het om de taken van de overheid gaat hebben we fors ingezet op de kerntaken. Als we kijken naar het financiele beleid dan willen we een solide weerstandsvermogen gebaseerd op een degelijke onderbouwing en wat betreft veiligheid hebben we samen opgetrokken rond het “polendossier”.
Daarnaast zijn het gewoon hele aardige mensen.
ChristenUnie en SGP liggen in Nederland ondanks verschillen toch ook weer vrij dicht bij elkaar.
De laatste jaren zie je meer samenwerking ontstaan. Hoe zie je dat plaatselijk?
Landelijk zien we dat de christelijke politiek een minderheid vormt. Plaatselijk daarentegen ligt het totaal anders. De ChristenUnie (en zijn voorgangers) zijn hier plaatselijk altijd een factor van betekenis geweest en samen met het CDA hebben we in Bunschoten een vrij unieke situatie. De SGP is sinds deze raadsperiode weer vertegenwoordigd in de raad. Onze ervaring is dat we vanaf het begin zijn geaccepteerd en dat het SGP-geluid weerklank vind in Bunschoten. Of en hoe zich dat zal ontwikkelen is uiteraard nog afwachten. We werken aan versterking en bidden om een zegen.
Kortom, daar waar landelijk meer samenwerking ontstaat is dat tot nog toe op plaatselijk niveau op zeer beperkte schaal gebeurt (los van het vinden van meerderheden voor besluitvorming).
Wat voor soort reacties krijg je als raadslid vanuit de bevolking?
Op verschillende manieren ontvang ik verschillende reacties. Soms direct soms indirect. Soms positief, soms negatief. Een enkele keer wordt me informatie ter beschikking gesteld of word ik op bepaalde sites gewezen. Ik vind dat een goed zaak en getuigt van betrokkenheid.
Hoe ver reiken je politieke ambities?
Ik ben nu bijna drie jaar raadslid en doe het werk met veel genoegen. De keuze is uiteraard aan de leden en de kiezers, maar wat mij betreft hoop ik dit werk Deo Valente nog jaren te kunnen doen.
Wil je verder nog iets kwijt?
Bunschoten is een prachtig dorp. Een gemeenschap met een gezonde werkmentaliteit en waar de participatiemaatschappij is uitgevonden. Waarden die mede zijn gebaseerd op onze christelijke waarden en normen. Laten we bedenken dat de Heere een zegen geeft op het houden van Zijn wet.