14 december 2017

Eemdijk oost, hoe nu verder?

Eemdijk-Oost, hoe nu verder

 

Op 16 augustus 2017 heeft de Raad van State uitspraak gedaan naar aanleiding van de ingestelde beroepen tegen het bestemmingsplan Eemdijk-Oost. Als gevolg van de uitspraak is het bestemmingsplan Eemdijk-Oost vernietigd.

 

Om het plan opnieuw in procedure te brengen is een plan van aanpak door het college uitgewerkt. Dit plan voorziet een verkorte procedure waardoor ongeveer een jaar eerder met de daadwerkelijke uitvoering kan worden begonnen. Het plan van aanpak is in de raad van 7 december 2017 behandeld.

 

Hieronder vind u onze inbreng.

 

Voorzitter,

 

Precies twee jaar geleden heeft deze raad besloten het bestemmingsplan Eemdijk – Oost goed te keuren. Helaas zijn we met de uitspraak van de Raad van State ongeveer 1,5 jaar op achterstand gezet (zolang duurt ongeveer het opnieuw doorlopen van de procedure zoals die door het college wordt voorgesteld). Dat is jammer.

 

Het bestemmingsplan is gesneuveld op de onderbouwing van de zogenaamde “Ladder van duurzame verstedelijking”. Dit houdt zoveel in dat de behoefte aan nieuwe woningen duidelijker en gedetailleerder moet worden onderbouwd.

Uit de bespreking van dit raadsvoorstel in de commissie Ruimte was iedereen het er wel over eens dat de winst die er te behalen valt in de proceduretijd niet ten koste moet gaan van de zorgvuldigheid. Het college heeft ons wat dat betreft voldoende overtuigd.

Ook is het zgn. opknippen van het bestemmingsplan in meerdere fasen als optie meegegeven om de kansen op succes te vergroten. Het college heeft toegezegd dit meenemen in de verdere uitwerking.

 

De SGP-fractie ziet de noodzaak in van het ontwikkelen van dit plan. Alleen met een dergelijk plan als dit kan worden voorzien in sociale woningbouw zowel in de huur als koopsector. Het type woningen waar een groot tekort aan is en waar we met het oog op Huisvestingsverordening ook hard met elkaar aan moeten trekken om de achterstanden in te lopen.

 

Maar wat nog belangrijker is, het plan is goed voor Eemdijk. Voor kerk, vereniging en school.

Er wordt immers gebouwd voor Eemdijkers zelf.

De SGP-fractie gaat akkoord met het door het college voorgestelde plan.

 

Naschrift

Door een aantal partijen is voorgesteld om juist extra voorzichtig te zijn door geen verkorting in de procedure door te voeren. Echter, dit betekent wel dat hierdoor de procedure maar zo met een jaar extra wordt verlengd. Dus van 1,5 jaar naar 2,5 jaar.

De SGP-fractie heeft hier niet in meegestemd.