2 juli 2015

Algemene Beschouwingen SGP Bunschoten 2015

Voorzitter, geachte aanwezigen,

Terwijl de wereld bloed uit duizend wonden, mogen wij hier in vrijheid bijeenkomen. Vrijheid is, zoals gezegd, niet vanzelfsprekend. Zeventig jaar geleden werden wij van het Nazi-juk bevrijd. Wij mochten daar onlangs bij stilstaan en de bevrijding van ons land vieren.

Islam en vluchtelingen

Momenteel zijn er meer dan 60 miljoen vluchtelingen in deze wereld. Nog nooit in de menselijke geschiedenis waren/zijn er zoveel mensen op de vlucht voor oorlog en geweld. Maar ook mensen die vanuit economisch oogpunt hun land verlaten. 60 miljoen mensen - een record; en dit aantal neemt met de dag alleen maar toe.

Vluchtelingen door o.a. het terreur dat de wereld in zijn greep wil krijgen. De radicale islam is weer terug van weg geweest of toch ook weer niet. De opmars van Islamitische Staat in Syrië en Irak.

De terreur van Boko Haram in Nigeria en andere delen van Afrika. Al-Qaida in Afghanistan, Pakistan en Sudan. En niet te vergeten al die aanslagen van deze terreurorganisaties in de wereld. Steeds weer worden mannen, vrouwen en kinderen op wrede, ja, beestachtige wijze om het leven gebracht. Moslims die bekeerd zijn en christen geworden zijn, krijgen het mes op de keel of worden gestenigd. Zelfs gematigde moslims worden niet ontzien en vermoord; moskeeën worden opgeblazen. Het nieuws doet daar bijna dagelijks verslag van.

Terwijl islamitische landen de deur dichthouden om infiltranten van IS tegen te gaan, komen ook moslimvluchtelingen met o.a. boten naar Europa. IS is ook actief in Libië, wat als springplank wordt gebruikt door bootvluchtelingen om naar het vrije Europa te komen om asiel te zoeken. Overvolle bootjes met echte vluchtelingen en economische vluchtelingen. Het recht van de sterkste geldt soms waarbij vrouwen en kinderen het moeten ontgelden. Met de open grenzen is het niet zo moeilijk om via Italië of het bankroete Griekenland in Europa te komen, als je de boottocht overleeft en niet overboord word gegooid zoals diverse mensen waar onder christenen is overkomen; met verdrinking tot gevolg. Eenmaal binnen kun je als asielzoeker na de nodige doorverwijzingen ergens in Nederland terecht komen. En vroeg of laat kunnen wij als gemeente Bunschoten met de toename van vluchtelingen te maken krijgen. Het is een kwestie van tijd.

Laat duidelijk zijn: voor radicale moslims die christenen, of anderen groepen, de keel door willen snijden is geen plaats in onze maatschappij. Helaas moeten wij erkennen dat de vrije wereld met haar rechtssysteem niet altijd opgewassen is tegen deze nieuwe werkelijkheid en waakzaamheid geboden blijft voor degene die wij als een soort ‘paard van Troje’ binnen onze grenzen halen. Groeperingen die een bedreiging vormen voor onze rechtsstaat moeten daarbij keihard worden aangepakt.

Laten wij ook niet vergeten dat er mensen zijn die niet kunnen vluchten, omdat ze door eigen regimes worden onderdrukt zoals in Noord-Korea. En ook de mensen die nog tussen de puinhopen van hun bestaan een nieuw leven willen opbouwen, maar niet weten waar ze moeten beginnen zoals in Nepal en andere plekken van nood in deze wereld.

MH17

Er kan in een jaar veel gebeuren. Zo worden wij nog dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van het neerstorten van vlucht MH17 op 17 juli vorig jaar, in het door een burgeroorlog verscheurde Oekraïne. Tevens mogen wij getuige zijn van de remake van de Koude Oorlog tussen het Westen en Rusland. Vrijheid is betrekkelijk. De weeën van oorlogen, rampen en geweld nemen alleen maar toe.

Drugs en alcoholgebruik

We mogen God dankbaar zijn dat wij nog in een vrij land leven. Maar is dit wel zo? Zijn wij wel werkelijk vrij? Wat is die vrijheid dan als je verslaafd bent aan drugs en alcohol? In ons mooie dorp ook geen onbekend fenomeen. Volgens de burgemeester verkeren wij in een permanente oorlog voor wat betreft de drugsproblematiek. Moedige Moeders kan daar over mee praten.

Voor de SGP is het de hoogste tijd voor een nieuw offensief om met name de drugsproblematiek met alle mogelijke middelen aan te pakken. Alcoholcontroles met inzet van drugshonden op uitvalswegen is daar één van. En als het moet een totale oorlog zoals de welzijnsmedewerker zij. Na het reces gaan we hierover in gesprek met de burgemeester, zoals is toegezegd. 

Bescherming van kwetsbaar leven

Wat is die vrijheid als het om de bescherming van kwetsbaar leven gaat. Het leven van het prille begin tot de laatste adem staat steeds meer onder druk. Ik heb het hierbij niet alleen over abortus en euthanasie, maar ook de bejegening van kinderen en volwassenen met het syndroom van Down. Het is ronduit huiveringwekkend dat de samenleving steeds meer toegroeit naar het denken van zeventig jaar terug, dat alleen nog wat ‘zuiver’ of ‘perfect’ is nog meetelt. Om bang van te worden.

De SGP zal zich op alle niveaus hier tegen blijven verzeten. Wat is de vrijheid, voorzitter, als de maatschappij en haar bewoners slaaf zijn geworden van de 24-uurs economie, en de vrije heilzame zondag opofferen aan de afgod van de vrijheid?  

Antisemitisme

Daarnaast neemt het antisemitisme angstaanjagend toe. Ook in Nederland waar joodse scholen en synagogen extra beveiligd moeten worden tegen aanslagen. Fel hatende tegenstanders laten hun geluid horen en jagen het joodse volk uit Europa. De immigratie naar Israël neemt in grote getale toe. Het is reeds voorzegt en wij mogen in onze tijd daar getuigen van zijn. De SGP vraagt landelijk, maar ook Europees, aandacht hiervoor. SGP-Bunschoten ziet nog graag een keer een stedenband met een plaats in Israël gerealiseerd.

Koers houden

De SGP is van mening dat wij koers moeten blijven houden in deze onzekere tijden. Ook tegen de stroom in. God’s Woord is daar een goed kompas voor en zeker in de politiek. Helaas moeten wij als SGP constateren dat vele mensen dit kompas door de jaren heen kwijt zijn geraakt. Een herleving van Bijbelse normen en waarden lijkt onbegonnen werk. Wij realiseren ons terdege dat wij ook allemaal mensen zijn van na Genesis 3 en de lauwheid aangaande deze dingen bij velen heeft toegeslagen.

Het seculiere vrijheidsdenken van partijen en stromingen neemt met het jaar toe. Geen betutteling door de overheid is het devies. Grenzen worden opgezocht. De 24-uurs economie eist zijn slachtoffers. De zondagsrust komt steeds meer onder druk te staan. Het aantal vechtscheidingen met de problematiek die daar bij hoort neemt eveneens schrikbarend toe. Hoe vrij en trouw zijn wij eigenlijk?

Terug naar het hier en nu. In vrijheid en zelfstandigheid mogen wij nog als raad van de gemeente Bunschoten ons buigen over de kadernota als klein onderdeel van de begroting en komt deze met betrekking tot bovenstaande in een ander perspectief te staan.

Ontwikkelingen sociaal domein

Onze welvaartsstaat staat onder druk. De transities in het sociale domein gaan gepaard met grote bezuinigingen. Het blijft een zeer moeilijke opgave. Het afgelopen jaar stond in het teken van bezuinigingen en ombuigingen. Veel is daarvan inmiddels gerealiseerd.

Daarnaast is vorige jaar het begin geweest van de hervormingen in het sociale domein. De Lingt, het Sociaal Team van Bunschoten, is operationeel en doet haar werk. Op dit moment wordt onder andere door onze ambtelijke dienst en de vele instanties en vrijwilligers in en buiten Bunschoten hard gewerkt om de participatiesamenleving vorm te geven.

Terwijl diverse gemeenten overspoeld worden door bezwaarschriften. Lijkt het in onze gemeente nog mee te vallen. Overal lijken ook financiële gevolgen voor de begroting van Bunschoten onder controle, hoewel er op onderdelen wel uitdagingen zullen komen. Voor de SGP blijft het uitgangspunt dat niemand tussen het wal en schip mag raken. Misbruik van voorzieningen moet worden aangepakt. De wethouder heeft toegezegd ons van ontwikkelingen aangaande het sociale domein tijdig te informeren zodat wij als raad tijdig kunnen bijsturen.

Financiën

De SGP gaat uit van een structureel sluitende begroting en waar mogelijk lastenverlichting voor onze burgers. Zoals het er nu naar uitziet gaat deze sluitende begroting net als vorig jaar weer lukken. Of kan de per 1 januari 2016 verplichte Vennootschapsbelasting (Vpb) als addertje onder het gras nog het nodige roet in het eten gooien? Er zal terdege rekening gehouden moeten worden met grote bedragen. Regeren is vooruitzien.

Hondenbelasting

Het is goed om te constateren dat er meer voorzieningen voor de hondenbezitters komen. Mede gelet op het feit dat het merendeel van de inkomsten van de hondenbelasting voor andere doeleinden gebruikt wordt, zoals de inzet van BOA’s.

In het kader van de reeds genoemde lastenverlichting voor burgers willen wij voorstellen om het bedrag van de hondenbelasting aan te passen aan het landelijke gemiddelde. Wethouder Nagel heeft in de commissie Bestuur en Middelen aangegeven dat de hondenbelasting in vergelijking met gemeenten in de regio Bunschoten een gemiddeld niveau heeft. Wij zijn er voorstander van niet uit te gaan van het regionale gemiddelde, maar van het landelijke gemiddelde. Wij willen het CDA tegemoet komen in het kader van gemeente met de laagste lasten en dienen hier een Amendement voor in.

Weerstandsvermogen

Het verder versterken van het weerstandvermogen wordt breed gedragen door deze raad. De SGP staat positief tegen het gefaseerd invoeren zonder dat dit nadelige gevolgen heeft voor andere budgetten. Het versterken van het weerstandsvermogen wordt nu gefinancierd uit de meevallers vanuit het gemeentefonds.

De SGP is blij met de toezegging van de wethouder om, mede ook op aangeven van de accountant, een risicoanalyse uit te voeren zodat we niet alleen een bruggenbeheerplan en beheerplan sportvelden (waar wij ook een Amendement voor indienen) krijgen, maar ook een plan voor het beheer van ons weerstandsvermogen.

De precariobelasting op kabels en leidingen is dit jaar in gang gezet. We wachten de ontwikkelingen in deze af.

Brandweerkazerne

De realisatie van een nieuwe brandweerkazerne is geen overbodige luxe. Een goede huisvesting is van essentieel belang. We zijn blij dat wij in onze gemeente nog een goed opgeleide en gemotiveerde groep brandweervrijwilligers hebben die bij nacht en ontij paraat staan.

Plan Zuyderzee

Omtrent het plan Zuyderzee wordt steeds meer duidelijk. De SGP is tevreden dat in deze raadsperiode bekend is geworden waar de buitenplanse compensatie plaats gaat vinden en dat er meer duidelijkheid komt over het verlies op het plan Zuyderzee. Onlangs is het rapport van de rekenkamercommissie vrijgekomen waar wij in het kader van maximale transparantie om hebben gevraagd. Wij als SGP zijn zeer geschrokken van de uitkomsten en zullen hier bij de behandeling van het rapport in de Septemberraad op terug komen.

Niettemin hoopt de SGP van harte dat de verdere voortgang van het project voortvarend mag verlopen en er op diverse punten ‘rust aan de kust’ mag komen. Daarbij hoopt de SGP onder andere dat de toekomstige eigenaar van de horecagelegenheid op de landtong boven het gebouw van watersportvereniging De Eendracht zijn etablissement niet op zondag zal openen.

Cultuur, Sport en recreactie

Het is goed om te vernemen dat het beheersplan sportvelden door eigen mensen wordt opgesteld met weliswaar ondersteuning van externe deskundigen. Investering in eigen beleidsmedewerkers blijft noodzakelijk. We komen er bij de behandeling van de Schouw nog op terug. Misschien is de aanpak ook iets voor het opstellen van het programmadocument voor het centrum om daarmee antwoord geven op de vraag op welke wijze we de kracht van het centrum van Bunschoten-Spakenburg kunnen behouden en leegloop kunnen tegen gaan.

Masterplan behoud Museumhaven Spakenburg

De SGP staat zeer positief tegen het masterplan behoud Museumhaven Spakenburg om te behouden wat beeldbepalend is voor ons mooie en unieke dorp. Wij hebben ons daarvoor al reeds meermalen ingezet. Ook met de provinciale SGP-fractie vind de nodige afstemming plaats.

Diverse partijen hebben tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten aangegeven dat het behoud van de Haven en botters hun een aangelegen zaak is. In de krant Amersfoort NU van 24 juni konden we lezen wat partijen belangrijk vinden m.b.t. tot de kadernota voor de provincie. De SGP-fractie, bij monde van fractievoorzitter Gijs van leeuwen, noemt als enige expliciet de unieke Botterwerf in Bunschoten-Spakenburg en stelt deze aan de orde met o.a. het verzoek hier financieel - maar ook facilitair - in bij te springen.

Bibliotheek op school

Bij het onderdeel Bibliotheek op school de vraag of de christelijke scholen nog invloed cq. de vrijheid hebben omtrent welke boeken zij krijgen en/of er rekening gehouden wordt met hun specifieke wensen; mede gelet op de christelijke identiteit.

Programma duurzaamheid

De SGP heeft een positieve grondhouding tegen het verwezenlijken van een gedenkplek van vroeg gestorven kinderen in het kader van o.a. rouwverwerking. De noodzaak voor het realiseren van een monument is voor de SGP niet direct nodig, maar wij zullen onze medewerking wel geven. Zoals bekend staan wij een sobere, maar waardige inrichting voor en zal er nog de nodige afstemming plaats moeten vinden.

Grafrust tot de jongste dag

Ruimingen en herbegraven heeft niet onze voorkeur en ligt gevoelig bij de inwoners van onze gemeente. Veel bewoners, die hier mee worden geconfronteerd, kunnen het niet financieel opbrengen de grafrechten te verlengen omdat ze de middelen niet hebben en wonden worden opengereten. 

De SGP is voorstander van grafrust tot de jongste dag en zoekt hierbij naar mogelijkheden. Uit het kiezersonderzoek van vorig jaar - uitgevoerd door De Bunschoter - blijkt dat ruim 38% van de kiezers dit een belangrijk punt vind. Concrete vraag hierbij aan raad en college is of er ook een positieve grondhouding aanwezig is met betrekking tot het eventueel bestemmingsplan technisch mogelijk maken van een particuliere begraafplaats en hierin mee te denken wanneer er concrete plannen zijn om deze grafrust te realiseren zonder dat er elke keer voor bijbetaald moet worden? Mede gelet op de hoeveelheid grond die de gemeente heeft moet dit toch geen probleem zijn?

Buurtbemiddeling

Conflicten en onmin tussen buurbewoners komt ook in onze gemeente voor. Buurtbemiddeling kan daarin verdere escalatie voorkomen. De Boei heeft bij monde van mevrouw Kamphuis aangegeven dat zij daar iets in kunnen betekenen; mede gelet op het feit dat zij de dorpsmentaliteit door en door kennen. Waarom kiezen voor versnippering?  Heeft dit WelZin.

Voorzitter, we gaan afronden. We leven nog in de tijd van de genade. Een nieuw jaar betekent ook nieuwe zorgen en uitdagingen. Gelukkig hoeven wij het niet van onszelf te verwachten, maar mogen we ons werk in biddend opzicht doen in afhankelijkheid van onze Heere. We hopen dat ons werk en het werk van de raad, van u als college en onze ambtenaren gezegend mag worden, tot eer van Hem en tot welzijn van onze burgers.

Voorzitter, ik dank u wel.