9 december 2017

Afvalbeleid SGP

Afvalbeleid onder de loep!

Naar aanleiding van de enquete die in het najaar is uitgevoerd over het afvalbeleid in onze gemeente heeft de SGP gepleit voor het een keer per twee weken ledigen van de pmd-container.

In de raadsvergadering van 7 december 2017 is het raadsvoorstel behandeld dat over de verbeterpunten van het afvalbeleid. Hierin werden vier voorstellen ter verbetering genoemd waar de SGP-fractie zich in kon vinden. Maar dit was per saldo niet genoeg. Hieronder vind u onze inbreng.

Voorzitter,

De afgelopen maanden is er een enquete uitgevoerd over het afvalbeleid in onze gemeente. Naar aanleiding daarvan ligt er een raadsvoorstel op tafel met een viertal verbeterpunten:

1. Vergroot het aantal luiercontainers van 3 naar 5;

De SGP gaat hiermee akkoord, één luiercontainer wat ons betreft voor de kinderrijke buurt Rengerswetering. In de commissie Ruimte hebben we ook Eemdijk voorgesteld, maar we realiseren ons dat dit nu niet haalbaar is, wellicht dat de kansen keren als Eemdijk-Oost wordt gerealiseerd.

2. Verwijder de bovengrondse GFT-container voor hoogbouw;

Deze container is er gekomen nav de raadsvergadering van december vorig jaar (2016). De proef die we toen hebben afgesproken en uitgevoerd is helaas mislukt. Terecht dat we dus hiermee stoppen en terug vallen op de al bestaande maatwerkoplossing.

3. Verklein de inwerptrommel voor restafval voor hoogbouw;

Ook hier kan de SGP-fractie mee instemmen. De kosten van een inworp worden hiermee gehalveerd, men hoeft minder lang het restafval op te sparen. De suggestie is verder gedaan om tegelijk wat breder te kijken dan alleen hoogbouw waardoor ook anderen, bijv ouderen waarvan we willen dat die steeds langer op zichzelf blijven wonen, ook met kleinere zakken uit de voeten kunnen tegen een gehalveerd tarief. We hebben de wethouder gevraagd of hij dit wil onderzoeken en ons hierover te informeren in een van de volgende commissievergaderingen.

4. Verlaag de grens voor een extra pmd-container voor huishoudens van 6 naar 5 personen;

 

Omdat we pleiten voor het verhogen van de ophaalfrequentie en dit dus feitelijk geen issue meer is en hier niet tot nauwelijks kosten aan verbonden zijn we ook hiermee akkoord.

Opvallend is wel dat dit raadsvoorstel volledig voorbij gaat aan de overlast die burgers ondervinden van maden en stank als gevolg van het 4 weken lang moeten verzamelen van pmd-afval.

Omdat dit een van de grote ergernissen is vinden wij als SGP dat we nu moeten doorpakken. Vandaar dat we samen met de VVD een amendement op dit raadsvoorstel indienen om dit te realiseren, want:

1. We zitten niet te wachten op nog meer kliko’s op het erf;

2. Ook willen we af van de overvolle pmd-kliko’s;

3. Maar vooral, weg met de stank en maden den dat voor alle burgers.

Vandaar ons voorstel om de ophaal frequentie van de pmd-kliko’s te verhogen naar 1 maal per twee weken.

Tot slot.

Service en maatwerk daar zijn wij voorstander van. En voor een goede en vooral consistente communicatie. Want als we op de site van de gemeente lezen dat de burgers wordt geadviseerd “Zorg ervoor dat de afvalcontainers niet te vol zijn”, dan kunt u met ons voorstel alle inwoners ook dit advies daadwerkelijk laten opvolgen.

Naschrift.

Tijdens de behandeling van dit onderwerp werden we vooraf door de wethouder geïnformeerd over de kosten van de extra ophaalrondes. Een extra ophaalronde € 8. Twee extra ophaalronden € 10. Bovendien blijkt bij twee extra ophaalrondes dat een en ander logistiek door ROVA beter is te organiseren.

De kosten voor de extra ophaalronden worden in 2018 niet doorberekend aan de burgers.

Na een jaar zal er een evaluatie van de extra ophaalronden plaatsvinden.